Швеция и Швейцария постигнаха втори победи на Световното първенство по хокей на лед за младежи до 20 години. В първата среща за деня Финландия се върна на пътя на успеха, след като преодоля Словакия с 5:2.

Швеция си гарантира предсрочно класиране за втората фаза, след като в група А се наложи с 1:0 над Германия и има 6 точки на 2-ата позиция. Пред тях е Чехия, също отиващ напред. Следват Канада, Германия и Австрия без точки.

Вратарят на шведите Карл Линдбом спаси всичките 28 изстрела към вратата си и записва втори пореден шътаут на пързалката в Халифакс (Канада). В последните секунди на първата третина се разписа Адам Енгстрьом за единствения гол в двубоя. Вратарят на германците Никита Куап отрази 43 изстрела.

В група В Швейцария надделя над Латвия с 3:2 след дузпи. Швейцарците изоставаха с 1:2 в редовното време, но успяха да се спасят от поражението две минути преди последната сирена. След това при наказателните удари спечелиха с 2:1.

Робин Луис и Родуин Дионисио вкараха в редовното време за "кръстоносците", докато Дарелс Дукурс и Данс Локмейлис се разписаха за отбора от Прибалтика. Така Швейцария има вече 4 точки с двете си победи извън редовното време. Втората среща на латвийците е на 29-ти срещу Финландия.

По-рано в същата група Финландия се справи със Словакия след 5:2. Оливер Капанен и Йоаким Кемел вкараха по един гол за Суоми и добавиха по едно голово подаване. Яни Нюман също се разписа, както и Сами Пайваринта и Брад Ламберт. Тези 3 гола паднаха във втората тренина на срещата, когато резултатът набъбна от 1:1 до 4:1.

Вратарят на Финландия Яни Лампинен отрази 22 изстрела, като два пъти в неговата врата вкара Петер Репчик - веднъж в първия и веднъж в третия период от мача. Словаците смениха вратаря в края на срещата, като Петер Андришик след четири гола от 15 изстрела отстъпи мястото си на Матей Маринов.

Световното първенство по хокей на лед за младежи до 20 години в елитната дивизия се провежда с 10 отбора, които са разпределени в две групи по 5 състава. Последните отбори във всяка група изпадат, а първите 8 се подреждат в обединено класиране и след това се разпределят в 1/4-финални двойки. За втора поредна година първенството се провежда в Канада, а сега финалът ще се играе на 5-ти януари.