Най-добрият български баскетболист Александър Везенков отправи чрез профила си в една от социалните мрежи специално послание, с което благодари за наградата "Спортен Икар" за 2022 година на Фондация "Български спорт".

"Спортен Икар" за 2022 година. Благодаря на Фондация "Български спорт" за признанието и на всички българи, които вярват в мен. Усещам подкрепата Ви, където и да съм! Тя е най-голямата ми мотивация!", написа Везенков.

Той не присъства лично на церемонията, тъй като се подготвя за мач със своя тим Олимпиакос в Евролигата по баскетбол за мъже.

Наградата му получи президентът на БФБаскетбол Георги Глушков от министър Весела Лечева.

2022 година е една от най-добрите в кариерата на Александър Везенков до момента. Той е избиран за МВП в почти всеки мач, в който играе, а вече два пъти беше и играч на месеца в Евролигата. От турнира определиха изявите на българина като "едно от най-доминиращите представяния в началото на сезона".

С Олимпиакос в Евролигата влезе в идеалния отбор на турнира за сезон 2021/2022 и изведе клуба до Финалната четворка. В календарната година вече има шест отличия за МВП на кръга.

Доминацията му в Гърция също е доста голяма - шампионска титла, Купа на Гърция и Суперкупа.

Везенков бе избран за Най-полезен състезател в гръцкото първенство и влезе в идеалния отбор на шампионата. Той получи и призовете за "Най-прогресиращ играч" и "Най-популярен баскетболист" в Гърция.