Световната №1 при тенисистките Ига Швьонкек от Полша и вторият в ранглистата при мъжете Рафаел Надал от Испания бяха избрани от Международната федерация по тенис (ITF) за световни шампиони за 2022 година.

21-годишната Швьонтек спечели през 2022 година два турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ, записа серия от 37 поредни победи в първата половина от сезона и завърши годината с 67 успеха. Преди няколко дни Швьонтек бе избрана и за "Играч на годината" на Женската тенис асоциация (WTA).

"Оценявам тази награда и искам да благодаря на ITF. Това нямаше да се случи без моя отбор, моето семейство, феновете ми в Полша и по целия свят. Нека всеки от тях да се чувства победител заради всичко, което се случи на корта през 2022 година", каза Швьонтек.

Надал получава престижното отличие за пети път в кариерата си, след като през годината спечели Откритото първенство на Австралия и това на Франция, увеличавайки титлите си от турнирите от Големия шлем на рекордните 22. Пет пъти наградата е печелил и швейцарецът Роджър Федерер, а повече от двамата са я взимали само американецът Пийт Сампрас (6) и сърбинът Новак Джокович (7), който бе отличен през 2021 година.

"Много съм щастлив да бъда обявен за световен шампион от ITF за пети път - каза 36-годишният Надал. - Когато за пръв път спечелих наградата, не очаквах да играя на такова ниво, че да мога да я взема и 14 години по-късно. Беше специален момент за мен да спечеля за втори път Откритото първенство на Австралия и разбира се "Ролан Гарос".

В категорията двойки мъже победители за пръв път станаха американецът Раджийв Рам и британецът Джо Солсбъри, докато при жените за трети път бяха отличени чехкините Барбора Крейчикова и Катерина Синякова.