Александър Везенков е носител на приза "Спортен Икар" за 2022 година на Фондация "Български спорт". Баскетболистът  беше избран в идеалния отбор на Евролигата за миналия сезон, участва  във Финалната четворка на турнира с клубния си тим Олимпиакос и стана номер 1 в класацията по борби и трети при реализаторите с националната селекция на Европейското първенство.

В категорията "Отбор на годината" наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Грациите в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова спечели световната титла в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в, като по този начин заслужи олимпийска квота за Париж 2024-а.

Призьорите в различните категории ще бъдат наградени на церемония в "Гранд Хотел София" на 15-ти декември, четвъртък. 

Ето и всички победители: 

Млад и талантлив спортист - Пламена Миткова (лека атлетика); специална награда на Фондацията за националния отбор по тенис за девойки до 18 години (Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова)

Пробив в световния спорт - Благой Тодев (биатлон) и Алекс Николов (волейбол)

Достойно представяне - Кирил Милов (борба, класически стил) и Севда Асенова (бокс)

Впечатляващо представяне - Стилияна Николова (художествена гимнастика) и Алберт Попов (алпийски ски)

Отбор на годината - Национален ансамбъл по художествена гимнастика (Женина Трашлиева, Радина Томова, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева и Камелия Петрова)

Спортен Икар - Александър Везенков (баскетбол)