След като стана ясно, че Нидерландия ще гласува против приемането на България в Шенген, у нас се появиха остри реакции.

Десетки политици и институции излязоха с явни позиции.

Припомняме, че решението беше взето от нидерландското правителство вчера. Според него Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. 

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте на този етап все още има притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Той мисли, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток. Рюте смята още, че трябва да бъдат изключени практиките на нелегално преминаване на границата с Турция срещу, по думите му, "банкнота от 50 евро".

В отговор на това държавният глава направи изявление във Фейсбук, чрез което припомни, че наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Радев определи блокираната кандидатура като "цинизъм" и заяви, че премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да се премине срещу 50 €.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че с действията Хага толерира двойните стандарти. Тя също определи решението на Нидерландия като цинично и призова това решение на Нидерландия да не се обръща в аргумент за нови политически сблъсъци, защото тук интересът на България е над всичко.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските. Той заяви, че България е направила всичко необходимо, за да отговори на изискванията на европейските страни, за да се присъедини към Шенген.

Решението на Нидерлавндия коментира и Иван Гешев. Той отбеляза също, че няма причина да не бъдем приети в Шенген тъй като сме покрили стандартите. По думите му обаче "преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси."

Лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че единственият начин да влезем в Шенген е, ако в страната ни има отново антикорупционно правителство. Той направи изявление в своята Фейсбук страница, в което подчерта, че няма да влезем в Шенген заради схеми като "Капитан Андреево" и "Росенец"

"България ще влезе в Шнеген след няколко дни или след няколко месеца. Президентът реагира остро и навреме. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така“, каза от своя страна Крум Зарков в ефира на bTV. Той бе категоричен, че уважава позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви във Фейсбук, че тяхната парламентарна група ще внесе в парламента предложение за решение, с което се задължава премиерът на България да гласува против всички инициативи на Нидерландия.