Нидерландия среща САЩ в първи 1/8-финал от Световното първенство в Катар. Мачът е на "Халифа Интернешънъл“ днес и започва в 17:00 часа.

Отборът на Луис ван Гаал се класира за елиминациите, след като завърши на първо място в група "А“. "Лалетата“ победиха с по 2:0 Сенегал и домакините от Катар, а между тези две срещи направиха 1:1 с Еквадор. Нидерландия се представя добре в дефанзивен план, но отборът е отправил само 8 точни удара в трите си мача на Мондиал 2022. Формата на Коди Гакпо тушира тази леко притеснителна статистика. Нападателят на ПСВ Айндховен стана четвъртият футболист в историята на страната, който се разписва в 3 поредни срещи на Световно.

"Лалетата" са в серия от 18 поредни двубоя без загуба. Последното поражение бе от Чехия в 1/8-финалите на Евро 2020. Нидерландците успяват да се класират за 1/8-финал на всеки Мондиал, на който играят от 1934 година. В последните 32 години "оранжевите" само два пъти са отпадали именно на тази фаза.

САЩ завърши на втората позиция в група "В“, в която бяха още Англия, Иран и Уелс. "Янките“ направиха равенства срещу двата британски съперника, след което постигнаха ценен успех с 1:0 над Иран, благодарение на който се класираха на 1/8-финалите. Лошата новина бе, че голмайсторът в него Кристиан Пулишич, който се представя много силно в Катар, получи контузия. Последните информации са, че ще бъде на разположение за днешния мач с Нидерландия. Американците имат лоша статистика срещу европейски отбори на мондиали. Последната им такава победа е през 2002 година. След това те имат 6 ремита и 5 загуби срещу европейци.