Италианката София Годжа спечели първото спускане за сезона от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в канадския зимен център Лейк Луис.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 и вицешампионка от Пекин 2022, която взе малкия кристален глобус в дисциплината през последните два сезона, триумфира с 1:47.81 минута. Така тя записа 13-ти успех в спускане в кариерата си.

30-годишната Годжа спечели двете спускания в канадския курорт миналата година и победи в супергигантския слалом.

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Корин Сутер (Швейцария) остана втора с пасив от четири стотни от секундата. Австрийката Корнелия Хютер се класира трета, на шест стотни от Годжа, и записа 18-и подиум в кариерата си.

Звездата на американските ски и четирикратната носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин пропуска скоростните стартове в Лейк Луис този уикенд.

Двукратната световна шампионка в спускането от Занкт Моритц 2017 и Оре 2019 Илка Щухец (Словения) завърши на пето място, на 42 стотни зад победителката.

Спускането за мъже на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Бивър Крийк (САЩ) бе отменено заради обилен снеговалеж и силен вятър.