Уругвай победи Гана с 2:0 в среща от третия кръг в група "Н“ на Световното първенство по футбол в Катар, но отпадна от турнира. Първият успех за уругвайците на Мондиал 2022 не бе достатъчен да ги прати на осминафиналите, тъй като със спечелените 3 точки те събраха 4, колкото има и Южна Корея след победа с 2:1 над Португалия. Корейците заеха второ място в класирането след португалците, изпреварвайки урусите по голова разлика заради повечето отбелязани попадения. Гана остана на четвърто място с 3 точки.

Ганайците организираха първата по-опасна атака в двубоя. Иняки Уилямс напредна в 16-ата минута и отправи удар към вратата на Уругвай, но не затрудни Серхио Роше. Малко по-късно Мохамед Кудус изпревари Роше при нова атака за Гана и бе съборен в наказателното поле. Ситуацията бе преразгледана със системата за видеоарбитраж – ВАР и германският рефер Даниел Зиберт отсъди дузпа.

Андре Айю изпълни слабо в 21-ата минута и стражът на Уругвай спаси удара му, насочен в долния десен ъгъл на вратата, предотвратявайки попадение за Гана. 3 минути по-късно Дарвин Нунес получи добър пас, стреля, но защитник на Гана изби топката от голлинията.

Уругвай стигна до гол в 26-ата минута. Луис Суарес засече центриране от Нунес, изстрелът му бе отразен от вратаря Лоуренс Ати-Зиги, но Джорджиан де Араскаета с глава изпрати отскочилата топка в мрежата за 1:0. 6 минути по-късно Уругвай удвои преднината си. Отново Де Араскаета бе точен за 2:0 в 32-ата минута след като бе намерен отлично с подаване от Суарес. Ганайските национали организираха обещаваща атака в 37-ата минута, но ударът на Мохамед Кудус бе блокиран от бранител на Уругвай.

В първите минути след почивката футболистите на Гана опитаха няколко атаки, но без да застрашат сериозно вратата на Уругвай. Системата за видеоарбитраж трябваше да бъде използвана в 57-ата минута при падане на Дарвин Нунес в наказателното поле, но Даниел Зиберт реши, че няма основания за наказателен удар.

Факундо Пелистри пропусна отлична възможност за Уругвай в 65-ата минута, когато отправи силен удар, но вляво от вратата на Гана. 5 минути по-късно и Федерико Валверде стреля от дистанция, но стражът на Гана Лоуренс Ати-Зиги спаси. Пак Валверде бе неточен в 78-ата минута, а две по-късно Антоан Семеньо стреля вдясно от вратата на Уругвай.

Футболистите на Уругвай опитаха да реализират трето попадение, което би ги класирало за осминафиналите, научавайки за победния гол на Южна Корея срещу Поругалия, но не успяха да се разпишат до края на мача.

Влезлият като резерва Единсон Кавани имаше претенции за дузпа в третата минута на добавеното време за нарушение срещу него в наказателното поле, но реферът прецени, че няма основания за такава. Ганайците също преследваха своите шансове за попадение и в петата минута на продължението Осман Букари получи добър пас в предни позиции, но защитник се намеси навреме. Последната възможност за Уругвай дойде две минути по-късно, когато Себастиан Коатес прати топката вдясно от вратата на Гана и резултатът остана 2:0.