Южнка Корея победи Португалия с 2:1 в последния си мач от група "Н" на Световното първенство по футбол в Катар. Така и двата отбора продължават на осминафиналите, след като завършват на първите две места в класирането.

Рикардо Орта откри резултата за европейците в 5-ата минута, а азиатците стигнаха до обрат в попадения на Юн-гуон Ким и на Хее-чан Хван в добавеното време.

Португалия поведе още в началото на мача. Диого Далот проби по фланга и намери със страхотен пас в наказателното поле Рикардо Орта, който отблизо бе точен и даде аванс на своя отбор.

Корейците не се предадоха и в 17-ата минута Джин-су Ким прати топката в мрежата на съперника, но попадението бе отменено заради засада. Отборът не беше воден от селекционера Пауло Бенто, тъй като той беше наказан заради получен червен картон след последния съдийски сигнал на предишния двубой с Гана.

Десет минути по-късно отборът на Южна Корея изравни. Азиатците изпълниха корнер, при който топката удари гърба на скочилия във въздуха Кристиано Роналдо. Това се превърна в неволна асистенция за централния бранител Юн-гуон Ким, който от няколко метра направи 1:1, преодолявайки Диего Коща.

През първите 45 минути португалците имаха още няколко положения, но вратарят Сюн-Гю Ким спаси удар на Кристиано Роналдо в 23-ата минута и на Диого Далот в 35-ата.

Малко преди почивката Кристиано Роналдо отново не успя да се разпише, след като изпрати топката встрани от лявата греда.

През вторите 45 минути двата отбора не успяха да създадат много голови положение.

В 63-ата минута Кристиано Роналдо бе заменен.

Голмайсторът на Корея Юн-гуон Ким получи травма и се наложи да бъде заменен в 81-ата минута.

В първата минута на добавеното време Южна Корея стигна до победния гол след контраатака. Капитанът Хюн-мин Сон подаде на влезлия като резерва Хее-чан Хван, който сам срещу Коща го преодоля и така класира своя състав за осминафиналите.

В крайното класиране в групата Португалия завърши на първо място с 6 точки, а Южнка Корея и Уругвай заемат второ и трето място с по 4 точки, но азиатците са с по-добра голова разлика 4-4 срещу 2-2 за Уругвай. На последна позиция остана Гана с 3 точки.

Южнка Корея за първи път от 2010 година достигна фазата на елиминациите на Световно първенство. Отборът записа най-добър резултат в историята на домашния Мондиал през 2002 година, завършвайки на четвърто място под ръководството на Гуус Хидинк.

В осминафиналите на 6 декември Португалия ще играе с отбра, който заеме второ място в група "G", където са Бразилия, Швейцария, Сърбия и Камерун, а на 5 декември Република Корея ще срещне победителя в тази група.