Испанският тенисист Фернандо Вердаско няма да играе официални мачове два месеца заради употреба на допинг, съобщават от Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA).

39-годишният Вердаско, който е бивш номер 7 в световния тест, даде положителен тест за забранения препарат метилфенидат през февруари.

Санкцията на тенисиста е толкова малка, тъй като стана ясно, че Вердаско е забравил да поднови разрешителното си за терапевтична употреба на медикамента.

Метилфенидат, който е стимулант на централната нервна система, бе открит в урината на спортиста по време на участието му на турнир от серията "Челънджър" през февруари в Рио де Жанейро.

От Агенцията приеха защитата на Фернандо Вердаско, че има официално разрешение за терапевтична утотреба на забранения стимулант, но е забравил да поднови документа. Преценено е, че играчът "не е имал намерение" да лъже, заради което и наказанието му е намалено от 2 години на 2 месеца.

Така Вердаско, който е полуфиналист от Откритото първенство на Австралия от 2009 година, ще може да играе в официални мачове след 9 януари 2023 година.