"Срещите с местната власт и с гражданите са изключително важни за прокуратурата. Трябва заедно да направим нещо, защото и на мен положението не ми харесва – да пуснеш децата си навън и да не знаеш дали ще се приберат, защото пиян или дрогиран шофьор ще ги отнесе на някой тротоар. Безобразие е това да продължава“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при разговор с граждани и представители на местната власт в гр. Силистра, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

Срещата се състоя по покана на кмета на града д-р Юлиян Найденов. От страна на прокуратурата участваха още Сийка Милева, говорител на главния прокурор, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Силистра Ивелин Чафаланов, заместник-административният ръководител на Апелативна прокуратура-Варна Станислав Андонов, административният ръководител на Районна прокуратура-Силистра Веселина Милушева и завеждащият следствения отдел към Окръжна прокуратура-Силистра Мюхран Аптулова. Срещата е в рамките на съвместна инициатива на ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното сдружение на общините (НСОРБ).

В началото на разговора главният прокурор изказа съболезнования на роднините и близките на тримата загинали при тежката катастрофа в Старозагорско, станала на 29.11.2022 г., при която пострадаха и шестима души. "Има краткосрочни мерки, които могат да доведат до резултат. Трябва да има и гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва“, заяви Иван Гешев. Той изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата готовност за провеждането и на други открити дискусии с представители на местната власт и граждани в цялата страна.

Иван Гешев изтъкна, че проблемите на хората в отделните райони на страната са общи с тези на представителите на съдебната власт. "Прокурорите сме част от това общество. Имаме проблем с наркотиците около училищата масово в последните години и с битовата престъпност. При положение, че сме една от най-бързо топящите се и загиващи в демографски аспект нации, продължаваме да се избиваме по пътищата и сме водещи по тази статистика в Европа“, каза главният прокурор.

Той изрази тревога, че част от гражданите не познават добре правата и задълженията си и често пъти не знаят към кого да се обърнат, когато имат нужда. Иван Гешев призова и за повече активност от страна на държавните институции за опазване правата и интересите на гражданите. "Във време, в което хората нямат доверие в институциите, всеки чака и се ослушва, за да види кой ще дойде на власт. Най-сигурният начин да не сгрешиш е да не правиш нищо“, коментира Гешев.

По време на срещата бе обсъдено повишаването на сигурността в региона и засиленото сътрудничество между прокуратурата и общината по надзора за законност. Целта е да се постигне намаляване на броя на незаконосъобразните актове, издавани от органи на местната администрация, до повишаване на правната им издържаност, а оттам и до по-малко случаи на отмяната им от съдилищата.