Целият борд на директорите на Ювентус, включително президентът на клуба Андреа Аниели и главният изпълнителен директор Маурицио Аривабене, подадоха оставка заради обвинения във фалшиво счетоводство, се казва в изявление на италианския футболен клуб в понеделник.

Решението за колективна оставка дойде след извънредно заседание, проведено в понеделник, след като бяха получени "нови правни и счетоводни становища“ от независими експерти, се казва в изявлението.

Аниели е президент на Ювентус от 2010 година. За времето на неговото управление отборът спечели девет шампионски титли. Един от най-добрите чешки футболисти Павел Недвед стана вицепрезидент на клуба от 2016 година. Освен тях двамата, другите напускащи са изпълнителният директор Маурицио Аривабене, както и членовете на управата Лорънс Деброа, Масимо Дела Раджионе, Катрин Финк, Даниела Марилунго, Франческо Ронкалио, Джорджо Такиа и Сузане Хейууд. 

Според вестник  "Гадзета дело Спорт", причина може да се търси и в евентуални проблеми около прокламираната от Аниели европейска Суперлига. Вестникът съобщава, че доста от компаниите, търсени за спонсорство на проекта, са започнали да се отказват и това е внесло сериозно притеснение у инициатора Аниели, че няма да има нужния финансов размах на работа. Юве отчете загуби от 254 милиона евро за 2021/22, най-голямата регистрирана загуба в историята на Серия А.

На последното си заседание бордът назначи Маурицио Сканавино за генерален мениджър, докато нов борд на директорите не бъде потвърден на среща, насрочена за 18 януари.