Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас, откриха конференция на тема "Киберпрестъпност“, която се провежда в Учебната база на прокуратурата в Цигов чарк в периода 28-30 ноември 2022 г., съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на конференцията български магистрати ще бъдат обучавани в най-добрите практики за противодействие на киберпрестъпленията от британски експерти - Ейдриън Флешър, представител на Кралската прокурорска служба, и Ева Лабеда от Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство.

В откриването на форума участваха още заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и началникът на отдел "Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев.

Посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън изрази своето удовлетворение от доброто сътрудничество между българските и британските правоохранителни органи. "Удоволствие е да съм тук с вас заедно с колегите от Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички колеги от българската прокуратура и Национална следствена служба, с които ежедневно работим в сътрудничество“, заяви Роб Диксън.

"Изправени сме пред общи заплахи – киберпрестъпността и онлайн-престъпленията, различните видове заплахи в интернет пространството. Те се разпростират навсякъде по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България. Тук сме, за да се учим заедно, за да чуем за най-добрите практики по разкриване и преследване на кибепрестъпленията. Удоволствие е, че сме тук заедно с всички наши български партньори, за да подобрим работата си срещу кибепрестъпността и тежката организирана престъпност“, допълни още посланикът.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че в резултат на неуспешните законодателни промени, с които бе закрито специализираното правосъдие, за прокуратурата в момента е основен приоритет възстановяването на специализацията в 28-те окръжни прокуратури за разследване най-тежките престъпления в България. "Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. За съжаление, благодарение на един предишен министър на вътрешните работи, и МВР е в трагично състояние, а именно то разкрива престъпленията. За щастие съдебната власт е стабилна. Изграждаме наново специализация за кибепрестъпления, за организирана престъпност, за тероризъм. Затова обученията са изключително важни, както и да черпим от опита на най-добрите в тези области. При директен, личен контакт, освен че се обменя опит, това помага и за по-бърз резултат в борбата с престъпността“, посочи Гешев. Той подчерта, че прокуратурата работи в отлично сътрудничество с всички държави от Европейския съюз, както и с партньорски държави като Великобритания.

Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба, разказа, че скоро е имал възможност за лична среща с български прокурори и със заместника на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, които са били на посещение в Обединеното кралство. "Укрепвайки българо-британското сътрудничество ще можем да подобрим работата си в наказателното преследване по отношение на кибепрестъпленията, които не познават граници. Очаквам да се опознаем и заедно да изковем механизми за борба с киберпрестъпността и тежката престъпност“, каза Ейдриън Флешър.

Заместникът на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов отправи благодарност към посланика на Обединеното кралство Роб Диксън, без чието съдействие обучителната конференция не би била възможна. “Специална благодарност и към колегата Ейдриън Флешър, на когото имах честта да гостувам през февруари т.г. Седмицата в британската прокуратура и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство ми даде необходимите знания и идеи, за да структурирам малко по-късно в НСлС отдел за борба с киберпрестъпленията, които са престъпленията на нашето време. За съжаление и на бъдещето. Ще е достижение да можем да почерпим от изключителния професионален опит и организация на най-високо световно ниво, която съществува в Кралската прокурорска служба и Националната

агенция за борба с престъпността във Великобритания“, заяви още Борислав Сарафов.