Испания срещa Германия във втори мач от група “Е" на Световното първенство в Катар. Двубоят е на стадион “Ал Байт" от 21:00 часа българско време, а другите два отбора в групата са Япония и Коста Рика.

След загубата от Япония Маншафта е в много трудна позиция. Бундестимът не игра толкова слабо срещу азиатците, но допусна обрат до 1:2 през второто полувреме. Германците удариха две греди преди да се видят слабостите им в защита. Евентуално второ поражение почти сигурно ще значи второ поредно отпадане в груповата фаза на Световно първенство. Една точка също може да е недостатъчна, ако японците спечелят срещу Коста Рика.

Проблемът на 4-кратните световни шампиони продължава да е в атака. От години там не могат да намерят заместник на Мирослав Клозе, на когото да се разчита да завършва положенията. Срещу Япония това се чакаше от Томас Мюлер и Кай Хавертц, но те разочароваха. Двамата отправиха общо един удар към вратата на Гонда. Състезателят на Байерн има 10 гола на Мондиали, но вече не е играчът от преди години. Хавертц не се чувства най-комфортно като централен нападател, макар да е използван на тази позиция и в Челси. Флик няма много опции в предни позиции. Срещу Япония като резерви влязоха Марио Гьотце и Никлас Фюлкруг, който игра едва за втори път за националния отбор, а единствената реална алтернатива за позицията на централен нападател е 18-годишният Юсуфа Мукоко.

Испания е един от най-неудобните съперници за германците в исторически план. Шампионите от 2014-та нямат успех над “Ла Фурия" от 34 години. Последната среща между двата състава бе през 2020 г. в Лигата на нациите, а иберийците спечелиха с 6:0. Някои от най-болезнените поражения през последните години са именно от Испания - на финала на Евро 2008 и 1/2-финалите на Мондиала в Южна Африка.

Отборът на Луис Енрике започна отлично надпреварата след 7:0 над Коста Рика.  Специалистът разчита на Феран Торес, който е резерва в Барселона, но за националния отбор има 15 гола в 32 мача. Марко Асенсио бе използван като централен нападател и се представи отлично, вкарвайки един гол, макар да не играе редовно в Реал Мадрид.