Япония поднесе втората голяма изненада на Световното първенство и победи Германия с 2:1, след като губеше на почивката. Сега очакванията са възпитаниците на Хаджиме Мориясу да затвърдят доброто си представяне и при нови 3 точки този път срещу Коста Рика, както и неуспех на Бундестима срещу Испания, да се класират за 1/8-финалите на турнира. “Самураите" се стремят да постигнат втора поредна победа от домашния Мондиал през 2002-а. Един от проблемите за Мориасу може да е контузията на Хироки Сакай, но съставът показа, че има дълбочина, след като за победата над Германия попаденията бяха дело на играчи, които се появиха от пейката.

Коста Рика започна ужасно мондиала и загуби с 0:7 от Испания. Това може да повлияе и като стимул за един от подценяваните отбори в турнира да покаже повече от своите възможности и качествата, които са го класирали в Катар. Въпреки това моралния срив от първия двубой, той ще трябва да бъде компенсиран по някакъв начин от наставника Луис Фернандес Суарес.

Срещите с Япония не са успешни за Коста Рика, като до момента те имат едва едно равенство и 3 поражения срещу "самураите", а във всяко от пораженията са допуснали по 3 попадения. Поражение срещу японците ще подпечата второ поредно отпадане в груповата фаза, след като през 2014-а достигнаха 1/4-финалите.