Държавата наблюдава безочастно войната по пътищата, решенията са ясни. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на кръглата маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Аз съм тук в качеството си на главен прокурор, от една страна съм бесен, а от друга страна и се надявам и смятам, че трябва и можем да спрем войната по пътищата. Бесен съм, защото по българските пътища ежедневно се убиват българи. Загиват българи повече от колкото във военен конфликт. При положение, че България загива в демографски аспект, по българските пътища убиват нашите деца. Решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, има готови модели има в ЕС", допълни той.

"Оставам с впечатление, че държавата наблюдава безучастно тези процеси, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става въпрос за 3 млрд. лв., което да доведе до бум на престъпността, наркотиците и трафика на хора. По-важно за някои политици е от интересите на хората", изтъкна главният прокурор.

Гешев е категоричен, че щом някой политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, сме длъжни да настояваме да бъдат защитени интересите на хората.  Той подчерта, че българските граждани искат това, което заслужават - сигурност, защита и да не убиват децата по пътищата. 

"Аз вярвам, че това може да бъде постигнато и трябва да бъде постигнато незабавно тук и сега, защото иначе ще плащаме с живота на нашите деца. Никой не е застрахован да бъде следващият",  поясни главният прокурор.