България ще участва в дебютното издание на новия световен турнир по тенис за смесени отбори - "United Cup" в Австралия. Страната ни получи едната от последните две квоти за турнира, с който ще бъде открит сезон 2023 в професионалните вериги на мъжката (АТР) и женската (WTA) асоциации. 

Първата в историята съвместна надпревара на двете организации ще се проведе от 29 декември до 8 януари с участието на общо 18 тима, потвърдиха от Българската федерация по тенис. Първите 16 от тях бяха обявени на 10 ноември на базата на позициите на първите ракети на съответните нации в индивидуалните класации при мъжете и жените, както и чрез комбиниран ранкинг на АТР и WTA. Българският отбор заслужи участието си благодарение на 28-ото място на Григор Димитров в класацията на АТР.

Във всеки тим ще има по три или четири тенисисти от АТР и WTA, а сблъсъците ще се решават в пет мача - два мъжки, два женски и един на смесени двойки.

В тима на България освен Димитров са заявени Димитър Кузманов (№195), Адриан Андреев (№207), Александър Лазаров (№277), Виктория Томова (№90), Изабелла Шиникова (№286) и Гергана Топалова (№321).

България ще бъде част от група А в Пърт, в която са още съставите на Гърция (със Стефанос Циципас и Мария Сакари) и Белгия (с Давид Гофен и Елизе Мертенс). Според предварителната програма в откриващия ден на 29 декември съперник на нашите тенисисти ще бъдат гърците, което означава звезден сблъсък между Димитров и Циципас.

Турнирът е с награден фонд от 15 млн. долара и ще носи точки за ранглистите на сингъл на АТР и WTA.