Световният вицешампион Хърватия започва днес участието си на Мондиал 2022, който продължава в Катар.

"Шахматистите" откриват програмата от днешния ден на надпреварата с двубой срещу Мароко в среща от група "F". Мачът е от 12:00 часа българско време и ще се играе на стадион "Ал Байт".

Хърватите не са с голяма част от звездите, с които стигнаха до най-големия си успех на световни финали като Иван Ракитич, Марио Манджукич, Даниел Субашич и Анте Ребич, но за сметка на това в състава на Златко Далич са капитанът Лука Модрич, Иван Перишич, Марсело Брозович, Матео Ковачич и Йошко Гвардиол.

Хърватия не са сочени за един от големите фаворити, но винаги са готови да направят сензация, а и разполагат с футболисти, които без съмнение не са за подценяване.

Това е шесто участие на европейците на световни финали, откакто Хърватия е самостоятелна държава. От 1998-а насам “ватрените" пропуснаха само Мондиал 2010.

Освен с второ място на предходния Мондиал, те могат да се похвалят и с трето място от 1998 година. В останалите им три участия (през 2002-ра, 2006-а и 2014-та) те отпадаха още в груповата фаза.

Техният опонент Мароко преследва класиране за елиминациите на надпреварата, която се провежда в Катар. Африканците обаче ще трябва да се преборят за едно от двете места, освен с Хърватия, и с третия от Мондиал 2018-а - Белгия и Канада.

Мароко нямат впечатляващи успехи в досегашните си пет участия на световни финали. Те само веднъж са прескачали груповата фаза, като това става през 1986-а, когато отпадат на осминафиналите. Първото им участие на шампионат на планетата е през 1970-а, а преди четири години завършиха с равенство и две загуби в трите си мача в своята група. За да се класират за този форум те победиха Демократична република Конго в решаващия плейоф. Сред техните футболисти личат имената на Ашраф Хакими от Пари Сен Жермен, Хаким Зиеш от Челси, Софиен Буфал от Анже, Юсеф Ен Несири от Севиля и Нусаир Мазрауи от Байерн (Мюнхен).