Световният шампион от 1966 година Англия започва участието си на Световното първенство по футбол днес. Бронзовите медалисти от последния Мондиал в Русия излизат от 15:00 часа българско време срещу Иран от група "В".

Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт получи добри и лоши новини непосредствено преди срещата. Полузащитникът на Лестър Джеймс Мадисън все още не може да тренира с основната група и няма да играе този следобед.

В същото време защитникът на Манчестър Сити Кайл Уокър и съотборникът му на "Етихад Стейдиъм" Калвин Филипс вече участват в занятията, но самият наставник призна, че за бранителя е малко рано да се връща в игра.

Всички останали са на разположение за Саутгейт.

Англия не успя да спечели нито един мач от тазгодишното издание в Лигата на нациите и изпадна от дивизия "А“. Серията на "трите лъва“ без победа е 6 двубоя и поради тази причина мотивацията у играчите ще е още по-голяма.

Иран е за трети пореден път на Световно първенство и общо за шести в историята си. Във всеки от последните 3 Мондиала съставът бе воден от Карлош Кейрош.

До момента "персите“ имат само две победи на Световни - срещу САЩ през 1998-а и срещу Мароко през 2018 година.

Иран изигра две проверки преди началото на Мондиала в Катар. В първата азиатците победиха с 1:0 Никарагуа, след което загубиха с 0:2 от Тунис. Това бе трето поражение за тях в последните 22 срещи.

Единственият, който е под въпрос за днес от състава на Иран, е Сердар Азмун, който лекуваше контузия до последно.

Англия и Иран ще играят за първи път помежду си в историята.