Еквадор победи домакина Катар с 2:0 в откриващия мач от Световното първенство по футбол. Капитанът Енер Валенсия бе героят от първия ден на Мондиала, отбелязвайки и двата гола през първата част.

Валенсия можеше да запише и хеттрик, но негово попадение още в третата минута след неразчетено излизане на вратаря на катарците Саад Ал Шееб бе отменено заради засада след преглеждане на ситуацията с ВАР.

В 16-а минута Валенсия вкара първия официален гол на турнира от дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него от вратаря Ал Шееб.

 

Валенсия удвои преднината на южноамериканците в 31-ата минута, когато реализира с прецизен удар с глава в долния десен ъгъл на вратата след центриране от дясното крило.

След почивката Еквадор диктуваше събитията на терена и не позволи на домакините дори да си помислят, че може да стигнат до обрат.

С успеха еквадорците опровергаха слуховете преди срещата, че част от националите на страната са взели подкупи и ще загубят от домакините с 0:1.

Играчите на Катар не показаха футболни аргументи и станаха първият отбор-домакин на Световно първенство, който губи мача на откриването.