Отборът на домакина Катар и Еквадор ще играят в мача на откриването на 22-ото Световно първенство по футбол.

Мачът по програма трябва да стартира в 18:00 часа, като преди него е предвидена двучасова церемония за официалното откриване на Мондиала.

Тимът на Катар участва за първи път на Световно първенство. Амбициите на отбора на домакините са класиране за елиминационната фаза на шампионата. Това минава през победа на старта срещу Еквадор.

В подготовката си за турнира катарците изиграха 11 контроли, в които записаха 5 победи, 4 равенства и 2 загуби. Катар е единият от двата състава на Мондиал 2022, заедно със Саудитска Арабия, който е съставен изцяло от играчи от местното първенство. 13 или точно половината от избраниците на селекционера Феликс Санчес Бас са представители на гранда Ал-Сад, а Ал-Дуаил също има доста футболисти в състава - 6.

Основните надежди за попадения се възлагат на нападателя Алмоез Али (82 мача и 39 гола) и дясното крило Хасан Ал-Хейдос (160 мача и 34 гола).  Централният защитник Буалем Куки (84 мача и 21 гола) също респектира със своята статистика.

Тимът на Еквадор ще играе на световни финали за четвърти път след 2002, 2006 и 2014 година. Най-доброто постижение на отбора е на Мондиал 2006, когато отпадат на осминафиналите след загуба от Англия с 0:1.

Еквадор се представи успешно по време на квалификациите в КОНМЕБОЛ, в които завърши на четвъртото място и така се класира за първенството след 7 победи, 5 равенства и 6 поражения. Тимът не е в твърде трудна група, така че е напълно способен да я преодолее, особено при победа над отбора на домакините.

В Еквадор разчитат предимно на играчи, които се състезават в чужбина и най-вече в Европа. Най-голямата звезда в състава на Густаво Алфаро е нападателят на Фенербахче Енер Валенсия (74 мача и 35 гола), като сред другите по-известни играчи са левият бек Первис Еступинан (28 мача и 3 гола) и полузащитникът Мойсес Кайседо от Брайтън (25 мача и 2 гола), както и централният бранител на Леверкузен Пиеро Инкапие (21 мача и 1 гол).