Феновете на спорта са свикнали да следят отблизо отборите на САЩ и Канада на Световното първенство по хокей, но този път двата отбора се радват на голям интерес в Катар. 

Като цяло канадците стигнаха до Световното първенство за първи път от 1986 г. и едва ли ще дойдат на турнира само като туристи. Отборът, воден от англичанина Джон Хердман, има няколко играчи от световна класа, включително крилото на Байерн Алфонсо Дейвис , централният нападател на Лил Джонатан Дейвид и полузащитника на Порто Стивън Еущакиу. Канадците са в трудна група с Белгия , Мароко и Хърватия , но просто няма да има с кого.

Отборът на САЩ, който е на много високата 16-та позиция в ранглистата на ФИФА, също е способен да изненада. Лидер на тима е суперталантливият, но резервен нападател на Челси Кристиан Пулишич , освен него в нападателната линия блести 20-годишният Джовани Рейна от Борусия Дортмунд. 

Американците включват и полузащитника на Ювентус Уестън Маккени. В групата американците се натъкнаха на прекрасни дразнители: по-големите футболни братя Англия и Уелс, както и един от основните идеологически противници на САЩ - Иран. И трите срещи обещават да бъдат трилъри.