България отново има баскетболно дерби на най-високо ниво. Мъжките отбори на ЦСКА и Левски ще се изправят в първи сблъсък в НБЛ след завръщането на "армейците" при професионалистите тази есен. След 13 години мъжкият отбор на "армейците“ отново се събра.

Изненадващо за мнозина двата столични гранда дадоха съвместна пресконференция преди най-вълнуващ двубой в българския спорт.

"В началото идеята за съвместна пресконференция ме шокира, защото все пак се готвим за битка в понеделник - каза старши треньорът на "армейците" Росен Барчовски. - След това обаче се съгласих, че ние в баскетбола трябва да сме добрият пример и да показваме възпитание и феърплей".

Според него баскетболът ще е най-големият печеливш от това дерби и се надява любителите на играта в София да напълнят зала "Универсиада".

"Червените" все още не са в оптимален състав, тъй като двата основни гарда са извън сметките за този мач. Травмата на Брандън Йънг ще го извади от терена за поне още три месеца и той се възстановява в САЩ. Капитанът Венцислав Петков тренира самостоятелно и ще е под въпрос за мача до последно.

"Благодарение на дългогодишните ни усилия да възстановим клуба и привличането на генерален спонсор през това лято, отново има дерби", каза председателя на УС на ЦСКА Роберт Гергов. Той увери, че добрият тон между двата клуба ще бъде запазен през целия сезон, колкото и да са тежки сблъсъците на терена.

Въпреки, че ЦСКА е гост в тази среща, "армейците" са уверени, че ще получат стабилна подкрепа от трибуните и ще се чувстват като у дома си в зала "Универсиада".

След 13 години чакане, баскетболната общественост в София ще получи своя празник, а играчите и на двата тима са амбицирани да ги зарадват с бърз и атрактивен баскетбол.

"В нашия отбор никой не е играл в подобен мач и емоцията ще бъде нова за всички ни", каза националът Алекс Симеонов. Според него "армейците" са готови за победа и ще покажат качествата си срещу най-големия съперник.

Дербито е в понеделник, 21 ноември от 19 часа в зала "Универсиада". Входовете ще отворят час преди началото на срещата.