Президентът на Барселона Жоан Лапорта призна, че клубът не може да привлича нови футболисти през януарския трансферен прозорец заради правилата на финансовия феърплей в Ла Лига. Все пак босът на каталунците увери, че "лос кулес" са в добро финансово състояние с очаквани приходи през този сезон от 1,23 милиарда евро и планирана печалба от 274 милиона евро.

"Трябваше да направим някои икономически операции, които спасиха клуба от разруха и сега е оздравен. Но въпреки това според правилата за финансов феърплей на испанското първенство нямаме право да привличаме играчи през зимата. Ние и някои други клубове опитваме да убедим ръководството на Ла Лига да бъде по-гъвкаво и да ни позволи трансфери, които могат да направят Барселона още по-силен“, сподели Лапорта пред испанската агенция EFE.

Барселона обяви печалба от 98 милиона евро за финансовата 2021-22 година, съобщиха от клуба през септември. За да компенсира предишните загуби и да спази финансовия феърплей, клубът продаде 25 % от телевизионните права за вътрешното първенство и 49 % дял в Barca Studios за повече от 700 милиона евро. Това позволи на Барселона да изхарчи над 150 млн. евро през лятото за Роберт Левандовски, Рафиня и Жул Кунде.

Клубният президент допълни, че Барса трябва да направи повече приходи и да намали разходите. Той настоява, че финансовият феърплей трябва да бъде синхронизиран във всички европейски лиги, защото има неравенства в това отношение.

"В Премиър лийг са по-гъвкави по отношение на финансовия феърплей, отколкото в Испания", заключва Лапорта.