Председателят на Столичния общински съвет заедно с общинските съветници Диян Стаматов, Антон Койчев, Малина Едрева, Веселин Милев, Милка Христова и Карлос Контрера внасят предложение за безвъзмездно предоставяне на проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП), информира пресцентърът на Столична община.

"Надявам се, че инициативата ни ще доведе до максимално бързо намиране на децата при отдалечаване от обичайната им среда. Трябва да направим всичко възможно случаят с изчезналия Сашко от Перник да не се повтаря" е позицията на председателя на Столичния общинския съвет Георги Георгиев.



В категорията "деца със специални образователни потребности" попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други. За тях са предвидени два вида устройства - едните, които са тип часовник и другите, които могат да се закачат на подходящи за деца места.

През април тази година градския парламент прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Идеята на общинските съветници е да се даде възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители.