Система за ранно предупреждение за високи води ще бъде изградена по река Стряма, съобщи областният управител Ангел Стоев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Такава система има по река Чая. Вече е изградена станция в Бачково, слагат се в станции в Асеновград и Наречен, а Стоев оказва съдействие да се направи в Хвойна и след това и в Чепеларе. 

"Идеята е като има данни за повишение нивото на реката да се пристъпи навреме към евакуация и мероприятия, които да опазят живота и имуществото на хората. За Въча има такава система" - обясни областният управител. 

След наводнението в община Карлово през септември е възложено на БД -  Източнобеломорски район да обследва цялата територия. Посочени са три категории проблемни участъци и, където е необходимо, Междуведомствената комисия ще бъде изпратена спешно да направи оглед. Констатациите в нейния доклад са задължителни за изпълнение. 

На среща с представители на БД и РИОСВ като приоритетна задача е поставена работата за съгласувателните процедури за почистване на речните корита. Дейностите трябва да се извършат сега, а не през пролетта и вече са проведени разговори с фирмите, които имат договори за почистване на речните корита, каза още Ангел Стоев

Подробности гледайте в прикаченото видео!