Тиери Нювил и Ойт Танак постигнаха двойна победа за Хюндай в рали “Япония", последен кръг от Световния рали шампионат - домашното състезание на Тойота, като домакините вече си бяха осигурили световните титли при пилотите и конструкторите. Завръщането на рали “Япония" в WRC се оказа успешно, въпреки проблемите в петъчните етапи, а днес заваля и дъжд.

Днес Нювил започна с 4 секунди преднина пред Елфин Еванс с Тойота в битката за първото място, но още в първата отсечка уелсецът заличи 3,4 секунди от аванса на Тиери. Още в следващия етап Еванс спука гума и падна до пета позиция, като остави Нювил и Танак на първите две места с разлика от над една минута. 

За предпоследната отсечка заваля силно, като единствено Крейг Брийн с Форд бе с 4 мокри гуми и той взе последните два етапа от ралито, а Танак се доближи на 50 секунди от Нювил, но за повече нямаше време. Това бе последното рали за Танак с Хюндай и на финала той отново сподели, че няма договор за догодина и още не знае дали ще кара в WRC.

Това е пета победа за Хюндай този сезон - най-доброто постижение за отбора от 2014 година насам, когато корейците се завърнаха в WRC и втора за Тиери през сезона. В крайното класирането Танак и Нювил са втори и трети, а Кале Рованпера стана най-младият световен шампион още на финала на рали "Нова Зеландия".

В последната отсечка Такамото Кацута с Тойота изпревари съотборника си Себастиен Ожие и излезе трети - втори подиум за японеца този сезон и първи пред собствена публика.