Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо получи 5-секундно наказание след края на снощния спринт преди Гран При на Сао Пауло. Причината е неговият контакт със съотборника му Естебан Окон в края на първата обиколка.

Двамата се докоснаха на два пъти в хода на първия тур на "Интерлагос“. Първият контакт между тях бе на изхода от четвърти завой, когато Алонсо се качи върху бордюра и превъртя задните гуми, губейки за момент контрол, което доведе до лекото докосване с Окон. Вторият контакт бе в края на обиколката, когато испанецът излезе късно от въздушната струя на своя съотборник и удари неговата задна дясна гума с предното си крило. Заради тази късна маневра на Алонсо комисарите прецениха, че той носи изцяло отговорност на контакта с Окон и го наказаха с 5 секунди. 

След въпросния контакт Фернандо влезе в бокса за смяна на предно крило, а Окон загуби темпо заради пораженията по неговия страничен панел от първия контакт със съотборника си. Двукратният шампион Алонсо завърши 16-ти в спринтовата надпревара, а Окон - 17-ти. Испанецът бе класиран с едно място напред заради 10-секундното наказание на неговия бъдещ съотборник Ланс Строл, който бе завършил 12-ти.

След собственото си наказание Алонсо се смъква с 3 места и ще започне 18-ти в Гран При на Сао Пауло тази вечер. Печеливши от неговото наказание са Юки Цунода, Ланс Строл и Естебан Окон, които ще се изкачат с едно място напред и ще потеглят съответно 15-ти, 16-ти и 17-ти.

Гран При на Сао Пауло започва тази вечер в 20:00 часа българско време.