Европейското първенство по лека атлетика за 2026 година бе дадено на Бирмингам в първия ден от срещата на Европейския съвет по лека атлетика във Варшава.

Това е първият случай, в който британски град получава Европейско първенство по лека атлетика на открито, макар че Бирмингам е организирал множество значими събития през последните години, включително Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2007 година, Световните първенства по лека атлетика на закрито през 2003 г. и 2018 г. и Игрите на Британската общност по-рано тази година.

Еврошампионатът през 2026-та ще се състои на реконструирания стадион “Алекзандър", където това лято бе атлетическата програма от Игрите на Британската общност.

“Имам удоволствието да съобщя, че присъдихме Европейското първенство по лека атлетика през 2026 г. на Бирмингам. Британската общественост високо цени атлетиката от световна класа и британската публика е сред най-осведомените, страстни и ентусиазирани навсякъде по света. Видяхме това наскоро на Игрите на Британската общност, където трибуните бяха заети с пълен капацитет, дори за сутрешните сесии“, сподели президентът на Европейската лека атлетика Добромир Карамаринов.

“Сигурни сме, че най-добрите атлети в Европа ще се състезават на пълен стадион всеки ден и пред огромна телевизионна публика не само в Европа, но и в световен мащаб. Наистина не бихме могли да искаме по-добър град-домакин през 2026 година“, добави той.