Националната хокейна лига (НХЛ) отказа да бъде домакин на Световното първенство през февруари 2024 г. Това съобщи сайтът на лигата .

От организацията отбелязват, че в рамките на шест месеца, заедно със синдиката на играчите, са разработили план за организирането на турнира. "За съжаление, при настоящите условия е невъзможно да се проведе Световното първенство по хокей на лед в момента. Продължаваме да планираме следващото Световно първенство, очаквайки февруари 2025 г.“, се казва в изявлението.

По-рано двете страни се противопоставиха на поканата на руския отбор за световното първенство. В Швеция обявиха "невъзможност" да играят срещу руснаците. Във Финландия призоваха за бойкот на турнира, ако отборът на Русия бъде допуснат.

Световната купа е международен турнир, който се е провеждал три пъти (през 1996, 2004 и 2016 г.). Последният път отборът на Канада стана шампион . Участието на руския отбор в Купа 2024 беше под въпрос заради санкциите на Международната федерация по хокей на лед (IIHF).