Най-голямата в България доброволческа инициатива "Гората.бг" обяви, че дарява 440 000 лева за строителни материали на хората от карловските села, чиито къщи бяха съборени от наводнението през лятото. Информацията беше обявена часове след като стана публично известно, че от жителите се искат по 40-50 лева за кубик дърва за огрев, вместо да им се предоставят безплатно, както беше обещавано преди това, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Доброволците са събрали 367 083,34 лева, а заедно с добавените към сумата 20% от веригата "Практикер" дарението става общо 440 500 лева. Изборът на тази компания е в резултат на публично гласуване в анкета между седем вериги. Сега нуждаещите се от карловските села ще получат ваучери за хипермаркетите за дома и градината. 

Помощите ще бъдат предоставени на нуждаещите се до края на следващата седмица. По желание на самите пострадали приоритет се дава на строителните материали, но има възможност хората да закупят мебели, домашен текстил и други необходимости от избраната верига. Даренията ще се разпределят поравно на всяка от пострадалите къщи. В момента се уточнява броят на къщите, но предварителните изчисления показват, че се падат приблизително по 2100 - 2200 лева на всяка. 

Ето какво написаха от "Гората.бг":

"Поклон за всички 2678 дарители!

Ето и какво сме събрали точно до 06.11.22 г.:

По банка = 307 687.77 лв.

PayPal = 89 979.51 лв.

Подкрепи.бг = 15 500.00 лв.

Брой = 30.00 лв

Съответно от дарители до 06.11.22 г.:

По банка = 1 492 дарители

PayPal = 1 057 дарители

Подкрепи.бг = 128 дарители

Брой = 1 дарител

Разходите извън тези за ваучери са:

0 лв. за заплати и заплащане

0 лв. за гориво и транспорт

0 лв. за офиси, складови и други подобни

0 лв. за административни разходи

(това го слагаме, за да няма спекулации)

- 46 113,95 лв. са за платената механизация (челни товарачи, багери, камионче) - 55 машино/дни, купени 1300 кофи, 600 лопати, 63 строителни колички, 2400 ръкавици, 72 конвектора, спешни мебели, инструменти, съдомиялна за общественото хранене в Каравелово, храна за бедстващи животни, платени наеми на загубили домовете си, както и обезпечаване на наеми за 12 месеца за семейства загубили домовете си, на които помагаме, също и малък резерв.

При приключване ще направим подробен финансов отчет и ще приложим всички документи.

Огромни благодарности на хилядите дарители, без Вас доброто нямаше да се случи! 

Огромни благодарности на всички Доброволци, с които изринахме тоновете кал от стотиците къщи, без Вас хората нямаше да имат надежда! 

Огромни благодарности на Матраци.бг за дарените извън сметката стотици матраци, на Данко системс за 50-те легла, на Grohe за дарения стотици квадрати гранитогрес, на Уорли за предметната помощ от близо 5000 лв., на всички Хора, които дариха техника и мебели, на всички, които пропускаме! Поклон за всички, до земята!"

Междувременно директорка на основно училище в Перник съобщи, че са събрали около 1300 лева в помощ на наводнените села. Сумата е събрана от деца и родители за 15 септември, вместо букети за учителите. По волята на дарителите парите ще бъдат предоставени на училище или за ученически пособия на пострадали ученици от Карловско. 

"Нашите ученици, учители и родители искат да се включат в благородната кауза за помощ за хората от Карловско! Като директор бих искала да изпълня точно волята на нашите ученици, защото съм убедена, че уроците за доброта, човечност и съпричастие биха помогнали много за възпитанието в истинските български добродетели" - пише директорката Валя Михайлова.