Хасан Исаев, олимпийски шампион от Монреал 76, чества 70-годишнина днес!

В кариерата си славният борец има две световни и две европейски титли, един от най-техничните ни борци, който на 12 години преборва връстниците си, тежащи с десетина килограма повече от него.

На 22 вече е световен и европейски шампион. А на 23 стъпва на олимпийския връх в Монреал 1976 с подут от контузия лакът и след обезболяващи инжекции.

В средата на 70-те години Исаев налага хегемония при най-леките борци с ювелирен стил и непримирим дух за победа. В категория, в която конкуренцията по традиция е убийствена най-вече заради постоянната азиатска заплаха, неговото

майсторство предизвиква суперлативи от всички страни. В годините на тепиха малкият голям шампион успя да превърне името Хасан Исаев в световна марка за класа в свободната борба.

Слави се като изключително дисциплиниран и спазва строг режим, но постепенно зачестилите травми го отказват от активната състезателна дейност. Така, след като целува тепиха за последно през 1979-а, той става треньор в "Лудогорец“ и неговите състезатели печелят във времето над 70 медала, предимно при юношите и кадетите. 

Обявен е за почетен гражданин на Разград. Днес в негова чест в родното му село Бисерци всяка година се организира турнир за млади таланти, в който най-добрият състезател се награждава със  "Златен пояс“ на негово име.