Китай ще запази курса на ограниченията заради коронавируса и ще се придържа към политиката си за нулев COVID, заявиха здравни служители в събота на фона на нови огнища на вируса в страната, пише европейската редакция на Politico.

На брифинг Ху Сян от бюрото за превенция и контрол на заболяванията на Националната здравна комисия заяви, че строгите мерки за ограничаване в Пекин, включително блокиране, карантина и масови тестове, са "напълно правилни“ и "най-икономичните и ефективни“. Здравните служители казаха, че обаче мерките трябва да бъдат прецизирани и променени, за да помогнат по-добре на уязвимите хора.

Изявлението опровергава очакванията, че Китай може да последва повечето азиатски страни в облекчаването на политиките си за COVID, на фона на скорошни доклади на Bloomberg, че Пекин се готви да отмени санкциите за авиокомпаниите, които внасят случаи на COVID в страната.

Запитан дали трябва да се очаква промяна в политиката в близко бъдеще, Ху посочи, че Китай ще "се придържа към принципа за поставяне на живота на хората на първо място и по-широката стратегия за предотвратяване на вноса отвън и вътрешните отскоци“.

Туо Джиа, служител на Националната здравна комисия, призна, че в някои градове има оплаквания относно стриктното прилагане на политиката за нулев COVID и каза, че местните власти трябва да балансират превенцията на епидемията с икономическото развитие, предаде Associated Press.

"Трябва да провеждаме превенция и контрол решително, твърдо, научно и точно и решително да изчистим и спрем всички форми на опростяване, универсален подход и прекомерни местни мерки“, заяви тя.

Разпръснатите огнища в цялата страна продължават да налагат ограничения за пътуване и блокирания. Китай в събота съобщи, че е идентифицирал 3500 нови случая в петък, включително около 3000, които са дали положителен тест, въпреки че нямат никакви симптоми на COVID-19, съобщи AP.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви по време на еднодневно посещение в Пекин в петък, че китайското правителство скоро ще предложи ваксината BioNTech/Pfizer срещу COVID-19 на емигранти в Китай. Шолц беше придружен от група бизнес лидери от Германия, включително шефа на BioNTech Угур Шахин.

Шолц се съгласи с китайския президент Си Дзинпин и премиера в оставка Ли Къцян, че страните ще работят по-тясно в борбата срещу коронавируса, заяви германският лидер. "Това включва и одобрение на ваксината BioNTech за сънародниците ни в Китай“, каза Шолц.