Франческо Баная спечели световната титла в MotoGP за 2022 година, след като завърши на девето място в Гран При на Валенсия. Това бе достатъчноза него, за да донесе първата световна титла за Дукати от тази на Кейси Стоунър през 2007 година. Той прекъсна и италианската суша, ставайки първия представител на Апенините, който печели в кралския клас от Валентино Роси през 2009-та.

Единственият преследвач на Баная Фабио Куартараро завърши 4-ти на "Рикардо Тормо“. По този начин французинът не защити своята световна титла, макар че в средата на сезона имаша преднина от 91 точки пред Баная.

Състезанието бе спечелено от пилота на Сузуки Алекс Ринс, който направи чудесен старт от пето място и още преди спирането за първата крива поведе. След това испанецът изцяло контролира развоя на събитията и стигна до победа в последното състезание на Сузуки в MotoGP.

Втори на подиума е Брад Биндър, който разполагаше с новото шаси на КТМ този уикенд, а "топ" 3 допълни стартиралият от полпозишън Хорхе Мартин, който нямаше нужното състезателно темпо, за да се бори за победата. Четвърти остана Куартараро, а петицата затвори вторият пилот на КТМ Мигел Оливейра. 

В крайното класиране Баная печели с 265 точки и преднина от 16 пред Куартараро.