Аугусто Фернандес спечели световната титла по мотоциклетизъм в клас Moto2, след като съперникът му за трофея Ай Огура падна в осмата обиколка за Голямата награда на Валенсия.

Огура започна от петото място на "Рикардо Тормо“ и още в дългия спринт до първия завой успя да изпревари Фернандес, който бе тръгнал трети. След това японецът спечели още 2 позиции в началото на втория тур, когато Алонсо Лопес спря късно за втората крива и той, и Педро Акоста трябваше да преминат през по-външна траектория. 

Впоследствие Огура направи агресивен опит за атака срещу водача Тони Арболино в последния завой и почти се удари в италианеца. Това не спря японеца от риск, но още в осмия тур той напусна надпреварата след грешка в самото начало на зоната за спиране за осмата крива. След това падане на Огура стана ясно, че титлата ще е за Фернадес, защото преди днешния старт испанецът имаше преднина от 9.5 точки пред японския състезател на Хонда Тийм Азия. 

До края Фернандес направи спокойно каране, в което трябваше да прави само една по-рискова маневра. Тя дойде в средата на 13-ата обиколка, когато изпревари Тони Арболино в борбата за второто място. В началото на предходния тур и Акосто успя да изпревари пилота на Марк ВДС, за да поведе в надпреварата. 

Впоследствие миналогодишният шампион в Moto3 напълно контролираше събитията и стигна до своята трета победа тази година. С нея той си осигури и титлата при новаците, изпреварвайки с 21.5 точки Лопес, който падна в четвъртата обиколка. Фернандес завърши на втората позиция, а победителят в две от последните 3 състезания Арболино допълни подиума в последния старт за сезона. 

В крайното класиране в Moto2 Фернандес печели титлата с 271.5 точки и аванс от 29.5 спрямо Огура. Тройката затвори Арон Канет, който днес не стигна до финала след грешка на петия завой в 20-ата обиколка.

Догодина Фернандес ще кара в клас MotoGP където ще си партнира с Пол Еспаргаро в отбора на Тех3 ГАСГАС.