Изан Гевара, който преди 3 седмици в Австралия спечели титлата в Moto3 за 2022 година завърши сезона с победа в състезанието за Голямата награда на Валенсия. За него това е седми успех от началото на сезона. 

Любопитно е, че 18-годишният испанец спечели всички 4 надпревари в родината си през годината. По-рано Гевара триумфира в Гран При на Испания на "Херес“, след което бе първи на "Каталуния“ и "Моторланд Арагон“ преди днес да бъде над всички и на "Рикардо Тормо“.

Гевара започна неделното състезание от първа позиция и направи отлично потегляне, което му позволи да запаси мястото си. След това той наложи много високо темпо, на което само Дениз Ончу успя да отговори.

Турчинът пробва само една атака в цялата дистанция от 23 обиколка, като тя дойде в средата на последния тур. Гевара не бе казал своята дума и влезе много външно в острия последен завой, което му позволи по-рано да изправи машината и да ускори по-добре към финалната линия. Така той изпревари Ончу преди минаването на карирания флаг, като в крайна сметка разликата между тях бе само 0.062 секунди.

Трети на подиума се качи съотборникът на Гевара в Аспар Серхио Гарсия, който изкара самотно състезание на "Рикардо Тормо“. В началото той имаше за компания Диого Морейра и Иван Ортола, но Морейра трябваше да премине през наказателната обиколка, а Ортола загуби темпо и изостана. 

С третото си място днес Гарсия си гарантира и второто място в крайното класиране в Moto3. Той завърши сезона с 257 точки, което е с 11 повече от Денис Фоджа, който днес завърши четвърти в своето последно състезание в Moto3 преди да премине в Moto2 следващия сезон.

Гарсия и Гевара също ще преминат в средния клас през следващата година, като Гевара ще продължи да кара за Аспар, Гарсия ще се състезава за Понс, а Фоджа за Италтранс Рейсинг.