Хорхе Мартин спечели трети пореден и общо пети полпозишън за сезона в MotoGP, след като спечели квалификацията преди последния старт за годината в Гран При на Валенсия този уикенд.

На пистата "Рикардо Тормо" испнецът спря часовника на 1:29.621 и така победи с 0.205 секунди 6-кратния световен шампион Марк Маркес в спора за първото място. Трети утре ще тръгне Джак Милър.

Втората редица в неделя ще е водена от претендета за световната титла Фабио Куартараро, който бе с 0.279 по-бавен от победителя в квалификацията Мартин. Добрата новина за световния шампион е, че лидерът в генералното класиране и фаворит за титлата утре Франческо Баная ще тръгне от осма позиция.

Първи извън втората фаза на квалификацията остана 4-кратният победител през сезона Енеа Бастианини, който завърши на 0.067 зад Ринс в битката за последното място във втората част на сесията. Пилотът на Грезини Дукати падна във втория завой в своята решителна летяща обиколка в самия край на първата фаза, което не му позволи да се пребори с Ринс и Винялес за местата в топ 2. 

Бастианини ще подели петата редица с Мигел Оливейра и Алекс Маркес, а зад тях на шестата ще са Франко Морбидели, Кал Кръчлоу и Марко Бедзеки.

Състезанието за Голямата награда на Валенсия започва утре в 15:00 часа българско време.