Канадската състезателка по бобслей Кристин де Брюин, която е бронзова медалистка на монобоб от Зимните олимпийски игри в Пекин 2022, получи наказание за 3 години заради положителна проба за забранено вещество, съобщиха от Канадския център за етика в спорта (CCES).

Извънсъстезателен тест от август, разкри наличието на "SARM LGD-4033", забранен анаболен стимулант, за който е известно, че помага за увеличаване на мускулната маса.

Де Брюин, която представяше Канада и на Олимпийските игри в Пьончан преди 4 години, призна за нарушението през миналия месец и се отказа от правото си на изслушване.

Признанието на 33-годишната канадка доведе до намаляване с една година на първоначалната 4-годишната санкция. Наказанието на Де Брюин влиза в сила от 28 септември и ще е до 27 септември 2025 година.

"Бобслей Канада Скелетон е дълбоко разочарован да научи, че за един от нашите спортисти е установено, че е нарушил антидопинговите правила. Федерацията има нулева толерантност към допинга, ние вярваме в чистия спорт и в честната игра", подчерта президентът на централата Сара Стори.

"Оценявам и уважавам необходимостта от строги правила, за да поддържаме чист спорт. Аз си признах нарушението, защото просто нямам финансовите средства да се боря с него. Винаги съм била на мнение, че да се състезавам за Канада и да нося кленов лист на моя костюм по целия свят е абсолютна привилегия и никога не бих направила нещо умишлено, за да застраша тази чест", каза състезателката по бобслей.