Футболното първенство на Намибия ще се поднови след 3 години прекъсване, които бяха изпълнени с противоречия и конфликти между Футболната асоциация на страната и Професионалната лига.

Така привържениците в африканската страна ще гледат клубен футбол на местно ниво за първи път от сезон 2018/2019. В Намибия лигата има право на независими решения, но последната дума има федерацията, която одобрява или суспендира решенията.

Спорът между Федерацията и Лигата се появи, след като от федерацията наредиха да бъде запазен елитният статут на последните два изпаднали отбора. От Висшата лига на страната отказаха и това започна дълга съдебна битка, завършила с изключването на НВЛ от структурите на федерацията. Според правилата на ФИФА, единствено националната федерация във всяка страна може да организира или да контролира провеждането на първенството.

През април бе създадена нова елитна лига на страната с 11 отбора, която дълго време не успя да започне първенството, тъй като не можеше да намери спонсор. В последния месец компания, която се занимава с добив на диаманти, се съгласи да даде името, логото си и финансова подкрепа.

Така първенството ще започне с един мач през идния уикенд между петкратния шампион Африкан Старс и университетския отбор УНАМ на стадиона в столицата Виндхук. Останалите срещи от 1-ия кръг ще са след седмица.

В Намибия имаше национален отбор, който бе събиран от футболисти, които играят в Южна Африка или от няколкото отбори, които макар и без първенство, поддържаха спортен живот.