Огромен графит на Диего Марадона бе открит в аржентинската столица Буенос Айрес. Той изобразява футболната легенда, облечена в националния екип на страната и стиснал в юмрук дясната си ръка.

Произведението на изкуството е високо 45 метра и широко 40 метра и е нарисувано върху едната страна на 14-етажна сграда в града. Графитът е един от многото начини, по които местните изразяват уважението си към дон Диего преди Световното първенство в Катар, което ще е първото без легендарния аржентинец, починал на 25 ноември 2020 година.

Популярният артист Мартин Рон е автор на огромния графит, вдъхновен от снимка от 1990 година на тогавашния капитан на Аржентина - Диего Марадона след изпълнението на химните във финала на Световното първенство срещу Западна Германия, където Аржентина губи с 0:1.

"Това е снимка на Диего, когато той е близо до нова титла за Аржентина. Мисля, че тя изобразява какъв бе той. Извън футболиста, той бе моторът, сърцето на отбора. Липсата му ще се усети. Диего винаги бе звезда. На всички първенства той правеше нещо свое. За съжаление сега няма са бъде в Катар", сподели Рон пред АП.

В края на миналата седмица аржентинската футболна федерация получи оригиналната тениска на Марадона, която той носи на Мондиал'86. Тя е подарък от бившия германски футболист Лотар Матеус, който разменя своята фланелка с Марадона след финала, спечелен от Аржентина с 2:1 в Мексико Сити.

Диего Марадона участва на последното си Световно първенство през 1994 година, а срещата с Нигерия в груповата фаза бе финална за него. Той бе отстранен за 15 месеца от терените след победата с 2:1 заради положителен допинг тест.

Бившият аржентински футболист почина на 60-годишна възраст след претърпяна мозъчна операция.

"Липсва ни. Присъствието на Диего винаги е било много силно. Той бе нашият капитан, нашето всичко. Винаги сме били близки. Надявам се, че ще бъде нашата пътеводна светлина в Катар", заяви членът на шампионския състав от 1986 година Карлос Тапия.