Феликс Оже-Алиасим и Холгер Рюне са финалистите на ATP 500 турнира в Базел тази есен, които ще си оспорват трофея от 16:00 часа българско време на централния корт.

Това е първо издание на надпреварата след 2019 година, когато легендата Роджър Федерер спечели последната си титла в кариерата преди да окачи ракетата миналият месец на "Лейвър къп“. През 2020 и 2021 година състезанието в Швейцария не се проведе заради пандемията от COVID-19 и сега е в ръцете на младото поколение да определи чие име ще бъде изписано на купата.

Деветият в света Феликс Оже-Алиасим се представя отлично този сезон. Канадецът е в серия от 12 поредни победи, което му помогна да се поздрави с крайния успех във Флоренция и Антверп, а в началото на годината стана шампион и в Ротердам, където по подобие на Базел, Антверп и Флоренция, се играе в зала на твърда настилка.

Рюне е с по-скромна визитка. Норвежецът заема 25-то място в световната ранглиста. Спечели титлата на клей в Мюнхен и в Стокхолм на хард в зала, а на Sofia Open загуби финала от Марк-Андреа Хюслер. Победната серия на Холгер е от 9 двубоя - 5 от Швеция и 4 във Виена.

Срещата между Оже-Алиасим и Рюне е първа между двамата, което поставя още повече въпросителни за крайния изход на мача.