Местната управа на Барселона съобщи, че няма да организира публично гледане на мачове от Световното първенство в Катар, бойкотирайки домакинството на най-Мондиала заради неспазването на човешките права. Този ход вече бе обявен от половината френски клубове, включително ПСЖ.

Барселона няма да организира фензона за Световното първенство, което бе традиция, както във всички големи градове в цяла Европа. Този път каталунците ще трябва да гледат двубоите вкъщи или в заведение. Публични събирания няма да има.

"Вината е в диктатурата, защото организацията на такова голямо спортно събитие като Световното първенство е нещо огромно, глобално и трябва да насърчава демокрацията, мира и човешките права, а Катар няма нищо от това“, подчерта кметът на Барселона - Ада Колау.

Амстердам и Брюксел са следващите градове, които ще се присъединят към този бойкот и е оповестено, че градските власти скоро ще забранят публичните демонстрации по време на едномесечната надпревара.

Причината е незачитането на човешките права и над 6000 починали сезонни работници, участвали в изграждането на инфраструктурата в арабската страна за организацията на Мондиала.