Лекарят на Лудогорец д-р Валентин Великов внесе яснота относно работата с новата система на УЕФА - Medical review video assistant, която може да спасява животи.

"Нововъведението от УЕФА – Medical review video assistant, всъщност е от миналата година. На европейското първенство за първи път беше внесено в употреба. На европейското системата работеше с 2 таблета. Единият се намира на пейката на отбора, а вторият – на помощната пейка. Реално докторът и физиотерапевтът, а вторият – на помощната пейка. Първият таблет е изцяло в полза на доктора и физиотерапевта, които са пряко на пейката и излизат на терен, а помощният – на допълнителната пейка, където може да има втори физиотерапевт",  заяви д-р Великов.

"За първи път тази година се внесе като нововъведение в европейските клубни турнири. Работи тук системата с един таблет, който се намира на пейката на всеки от двата отбора. Изключително лесен е за употреба и със сигурност е от полза на медицинските екипи, защото можем да проверим всяка една ситуация, всеки един контакт между футболисти и травма. Да проследим от 8 различни камери. От различни ъгли да видим механизма на травмата", разясни докторът на Лудогорец.

"8 камери от различни проекции. Могат да се сменят, да се уголемява образът, което е от полза. Системата работи с 3 секунди закъснение от картината на живо и може да се върне до първата минута на срещата. Може да се отбележи дадена ситуация като времетраене. След това на имейл получаваме видео със съответната ситуация от записания момент от мача. Реално цялата пейка има достъп до таблета, но основно се използва от доктор и физиотерапевт. Може да бъде използвана от помощни лица, втори физиотерапевт. Ние, докато влизаме на терена, можем да получим информация за механизма на травмата, как е станало. По този начин можем да разберем как да реагираме в тази ситуация и какво да търсим и какво да очакваме, като стигнем до контузения футболист, лежащ на терена", добави още той.

"Със сигурност е полезна и от гледна точка на нашумялата тема за сърдечен арест. Където реално, ако нямаме добра видимост от пейката към ситуацията... Реално, тичайки натам, ако имаме колабирал футболист, паднал, свлечен на земята без контакт. Получим ли тази информация, това се приема в спортната дисциплина за внезапна сърдечна смърт и сърдечният масаж трябва да започне незабавно. В това отношение е в полза това нововъведение.

В случаи като този с Ериксен може да се получи допълнителна информация, както тогава това се случи. Действително това се случи на корнера, от другата страна, при недобра видимост от колегите. Ние следим първо какво се случва на терена и след това, ако има ситуация, още преди да ни е пуснал съдията на терена, бързо преглеждаме какво точно се е случило и какво да очакваме", каза д-р Великов.