Международната антидопингова агенция (WADA) предупреди руската лаборатория РУСАДА, че двете страни ще се изправят в Спортния арбитражен съд, ако не бъде разрешено по най-бързия начин разследването срещу местната фигуристка Камила Валиева, съобщи президентът на организацията Витолд Банка.

РУСАДА обяви миналата седмица, че няма да прави резултатите от разследването на положителния тест на 16-годишнара рускиня публични, за да защити интересите ѝ.

Валиева даде положителна проба за триметазидин по време на руския национален шампионат по фигурно пързаляне през декември 2021-ва, но резултатът стана публично достояние чак на 8 февруари. Това се случи едва един ден след спечелването на златния медал в отборната надпревара на Олимпийските игри в Пекин 2022.

Валиева, която тогава бе на 15 години, беше допусната до индивидуалното състезание и завърши четвърта, въпреки че бе определяна като основен фаворит.

"WADA е разтревожена за забавянето на разследването срещу Камила Валиева. Искаме да подчертаем, че ако въпросът не бъде решен в най-скоро време, ще използваме правото си да го отнесем директно до Спортния арбитражен съд", пише Банка в Туитър.

В защитата си Валиева призна, че случайно е приела хапче за сърдечносъдово заболяване от дядо си.