На свое заседание Управителният съвет на Българската федерация по тенис взе решение турнирът Sofia Open от веригата ATP 250 да не бъде провеждан през февруари 2023 г. 

Бе обсъдено и взето под внимание дублирането на датите за участие на националния мъжки отбор в изключително важния плейофен мач за влизане в Световна група I за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия през февруари с тези, определени от ATP за турнира в София през 2023 г. Освен това, от техническа и финансова гледна точка е почти непосилно предизвикателство да се организира толкова сериозен турнир в рамките само на три месеца след края на предходния.

Приоритет и концентриране на усилията на БФТ през 2023 г. са участието на мъжкия отбор за Купа "Дейвис", на женския за Купа "Били Джийн Кинг", както и дейностите по масовизиране и популяризирането на тениса. Не на последно място и значителното увеличаване на подкрепата през 2023 г. за развитието на младите български тенис таланти, които постигнаха невероятни успехи през годината.

УС на БФТ изразява съжаление за създалата се ситуация относно Sofia Open, възникнала от пренареждането на календара от страна на АТР за 2023 г. В тази връзка УС дава мандат на оперативното ръководство на БФТ да търси други варианти за провеждане на ATP турнир или Чалънджъри и WTA турнир в България през втората половина на 2023 г. или през 2024 г.

Същевременно УС на БФТ изразява искрена благодарност за успешното сътрудничество със своите партньори и притежатели на правата за турнира от веригата ATP 250 – Brandplus.

БФТ изразява огромна благодарност и признателност към хилядите верни фенове, които подкрепяха турнира през годините и които заслужават скоро пак да се проведе АТР турнир в София.

"След дискусии с ATP, с голяма тъга се налага да съобщим, че бе взето трудното решение притежателят на правата Brandplus да премести турнира ATP 250 от България.

Това не беше лесно решение, но беше единствената подходяща опция, при противопоставянето на датите за Sofia Open догодина с Купа "Дейвис", където България ще играе плейоф за Световната група I в Нова Зеландия през февруари. Освен това успехът на Sofia Open би бил застрашен при наличието на няколко други турнира за Купа "Дейвис" по света, а и няма подходяща опция за провеждане на ATP 250 турнир на закрито в България по което и да е друго време.

Българската федерация по тенис има за цел да работи с ATP и се стреми да осигури бъдещи възможности за друг ATP турнир в България.

Прекараното време в София беше прекрасно и успехът на турнира пролича по представянето на българските играчи през годините, но също така стана основа и стъпало за чуждестранни тенисисти, някои от които спечелиха своите първи титли, а други се изстреляха към по-добър ранкинг. Това е истинско доказателство за упоритата работа и всеотдайността на всички замесени през последните 7 години.

Искаме да благодарим на г-н Стефан Цветков и на Българската федерация по тенис за непрестанната им подкрепа и постоянство да са домакини на Sofia Open през годините и да успеем да организираме турнира дори по време на пандемията от COVID-19.

Искаме също да благодарим на Министерството на младежта и спорта, на всички участвали хора, спонсори и партньори, както и на невероятните фенове, които подкрепяха турнира през годините и му позволиха да прерасне в успешен ATP 250 турнир, гледан от милиони и показал на света прекрасния град София и България", гласи съобщението от Brandplus.