Мексико подаде официално кандидатура за домакин на Летните олимпийски игри през 2036 година, съобщиха от Министерството на външните работи на страната.

"Смятаме се за успешна и амбициозна държава. Ние сме единствената страна, която е била домакин на 3 световни първенства по футбол. Ние сме енергична държава с една от най-добрите икономики в света", заяви мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от агенция "Ройтерс".

Той добави, че на 30-ти ноември ще бъде обявено създаването на комитет за популяризиране на кандидатурата на Мексико за домакинство на Игрите. Мексико е бил домакин на Летни олимпийски игри през 1968 година. Тогава състезанията в различните спортове се проведоха в Мексико Сити от 12-ти до 27-ми октомври. През 1970 и 1986 година Мексико бе домакин на Световни първенства по футбол.

Страната ще приеме двубои от Мондиал 2026 в общо домакинство със САЩ и Канада. Следващите Летни олимпийски игри ще бъдат в Париж през 2024 година, Лос Анджелис - през 2028 и Бризбейн, Австралия през 2032-а година.