Парите играят голяма роля във футбола. Богатите клубове са по-успешни, защото могат да си позволят да купуват скъпи играчи, страхотни треньори, да развиват собствена академия и т.н.

Днес без големи пари е трудно да се постигнат значителни резултати. Да, има истории като Лестър Сити, но това се случва рядко. Днес ще представим петте футболни клуба, които имат най-богатите собственици в света.

5-о място - Шейх Мансур

През 2008 г. настъпва повратна точка в историята на Манчестър Сити. Клубът е закупен от арабски петролен магнат. Той започна да инвестира много пари и след това резултатите на самия клуб се подобриха.

За 14 години те са спечелили всички купи в Англия, но на международната арена досега не са успели да спечелят нищо. Общото състояние на шейх Мансур се оценява на 22 милиарда долара. В допълнение към Манчестър Сити, той също притежава дялове в клубове по целия свят:

Ню Йорк (САЩ)

Мелбърн Сити (Австралия)

Мумбай Сити (Индия)

Йокохама Маринос (Япония)

Жирона (Испания)

Montevideo City Torque (Уругвай)

"Sichuan Jun" (Китай)

Lommel SC (Белгия)

Троа (Франция)

4-о място - Дитрих Матешиц

Този австрийски бизнесмен притежава 49% дял в Red Bull. Първата футболна покупка на Дитрих беше австрийския клуб SV Austria. След покупката клубът промени името си на Ред Бул Залцбург.Също през 2009 г. Mateschitz придоби неизвестен клуб "Markranstedt". По това време той играе в 5-та немска лига. Още в края на 2016/17 отборът успя да влезе в Бундеслигата и в дебютния сезон успя да пробие в Шампионската лига.Разбира се, след покупката промени името. Сега се казва не "Маркранщед", а "РБ Лайпциг". Дитрих притежава и дял в нюйоркския клуб Ред Бул. Общото състояние на милиардера се оценява на 24.5 милиарда долара.

3-о място - Франсоа Пино

Ако вероятно сте чували предишните имена, тогава името на този милиардер вероятно не е познато на мнозина. Френският милиардер притежава клуба Рен. Той го купи през 1998 г. и оттогава клубът спечели само 2 купи.

Франсоа обаче не разчита на закупуването на утвърдени футболни звезди, а на възпитанието на своите. Той инвестира много пари в спортно училище и то дава плодове. Например Едуардо Камавинга, който беше купен от Реал Мадрид за 31 милиона евро. 

Основните доходи на френския бизнесмен носят компании като Christie's, Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga и Alexander McQueen. Активите на Пино се оценяват на 47.5 милиарда долара.

2-ро място - Карлос Слим

Както се оказа, не е нужно да сте в картел или да имате нефтени платформи, за да станете най-богатият човек в Мексико. Достатъчно е да сте собственик на компанията за мобилни телефони América Móvil, както и да притежавате дялове в строителна и минна компания.

Карлос Слим вече притежава испанския клуб Овиедо. Той го купи през 2012 г., когато беше на ръба на фалита. Но милиардерът не предоставя големи парични инжекции, клубът сега играе в Сегунда, втората по сила испанска лига.

Но ако клубът напредне в Ла Лига, много вероятно е богатият собственик да се бръкне, защото има 75 милиарда долара в сметката си.

1-во място - Мохамед бин Салман Ал Сауд

През 2021 г. богатите шейхове купиха английския Нюкасъл, който беше на ръба на изпадането. С тези пари клубът придоби добри играчи и до пролетта успя да се изкачи до средата на таблицата.

Като цяло клубът придоби не конкретен шейх, а отделен фонд. Този фонд се ръководи от принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Според различни източници този фонд има активи на обща стойност 430 милиарда долара.

Ако арабските бизнесмени решат да подкрепят добре клуба, тогава може би в Англия ще се появи втори Манчестър Сити.