Украинската футболна асоциация ще поиска изключване на Русия от ФИФА и УЕФА. Ръководителят на Украинската футболна асоциация (UAF) Андрий Павелко на страницата си във Facebook (социалната мрежа е забранена в Руската федерация, собственост на корпорацията Meta, която е призната за екстремистка в Русия и забранена) каза, че организацията ще поиска изключване на Руския футболен съюз (RFU) от Съюза на европейските футболни асоциации (UEFA) и Международната футболна федерация (FIFA).

Причината бяха изявленията на вицепремиера Дмитрий Чернишенко за включването на клубове от нови територии в състезанията на Руския футболен съюз. UAF ще изпрати апел до ФИФА и УЕФА с искане за налагане на строги санкции срещу Русия. Според украинската страна Русия грубо ще наруши уставите на тези организации.

По-рано Чернишенко говори за процеса на интегриране на нови руски територии в редовните национални футболни първенства. Така в турнирите ще могат да участват отбори от Луганската и Донецката народни републики, както и от Херсонска и Запорожка област.

На 5 октомври Владимир Путин подписа федерални конституционни закони за присъединяване на Донецката и Луганската народни републики, както и на Херсонска и Запорожка области към Русия. Крим и Севастопол станаха част от Руската федерация след референдум, проведен през март 2014 г.