Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо получи 30-секундо наказание след финала за Гран При на САЩ в Остин и изпада от зоната на точките. Испанецът завърши седми, но след санкцията се свлича до15-то място. Стюардите наказаха състезателя, тъй като е карал автомобил, който не е бил безопасен.

Хаас подаде контестация срещу болидите на Алонсо и Серхио Перес, които претърпяха инциденти в хода на надпреварата. Алонсо се удари с Ланс Строл, излетя от пистата, удари се странично в предпазната стена, върна на трасето, мина през бокса и продължи. По-късно падна дясното огледало на испанеца, което бе пострадало при инцидента със Строл.

След края на състезанието Хаас подаде жалба срещу Алонсо и Перес, като бе уважен само протестът срещу испанеца. Първоначално Фернандо бе наказан с 10 секунди, но след финала санкцията му бе увеличена на 30. Така Фетел, Магнусен, Цунода и Окон минаха с една позиция напред - съответно 7-и, 8-и, 9-и и 10-и.

От Алпин обясниха, че протестът срещу Алонсо е подаден 24 минути след изтичането на срока за контестации и не е трябвало да бъде приеман. Отборът на испанеца обжалват наказанието и споделят, че болидът на Алонсо е бил "структурно здравв" и напомниха, че в хода на надпреварата стюардите не са показали на Фернандо черно-оранжевия флаг, който е за случаи, когато пилот кара опасен автомобил. Отделно, след финала техническият делегат на ФИА е признал, че не вижда проблем с колата на Алонсо и тя отговаря на изискванията.