В първите 18 състезания за този сезон във Формула 1 Макс Верстапен спечели цели 12, което значи, че ако тази вечер нидерландецът триумфира в Гран При на САЩ, той ще се изравни с Михаел Шумахер и Себастиан Фетел в класирането за най-много победи в един сезон. Двамата германци имат по 13 успеха съответно през 2002 и 2013, когато те заслужиха своите титли №5 и №4.

Макс вече си гарантира титлата за 2022-ра, което означава, че този рекорд е едно от малкото неща, за които той ще може да се бори в оставащите 4 кръга. С оглед цялостното му представяне през годината, днешната му задача в Остин изглежда на пръв поглед лесна предвид предната му стартова позиция.

Нидерландецът ще тръгне втори от "Пистата на Америките“, а пред него ще е само пилотът на Ферари Карлос Сайнц.

В последните няколко години се забелязва тенденцията този, който стартира от второ място да печели спринта до първия завой, което в известна степен дава предимство на Верстапен.

Втората редица на стартовата решетка ще бъде за пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които спечелиха по две позиции след наказанията на Серхио Перес и Шарл Леклер. Мексиканецът бе преместен с пет места назад на старта и ще стартира девети, а неговият съперник в битката за второто място в генералното класиране имаше санкция от 10 места и ще започне 12-ти.

Надпреварата за Голямата награда на САЩ започва в 22:00 часа българско време.